Ugrás a tartalomra

A Jobbik nem támogatja a MIVÍZ átadását

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 13:26
A Jobbik miskolci frakciócsoportja nem támogatja a Miskolci Vízmű állami kézbe történő átadását, és felszólítja a kormányt, hogy kompenzálja a veszteségesen működő víziközműveket, a szolgáltatás után fizetendő ÁFA mértékét pedig csökkentse 5%-ra.
Fotók: Juhász Ákos

A témában pénteken délelőtt Szarka Dénes tartott sajtótájékoztatót. A Jobbik miskolci szervezetének elnöke a Miskolci Vízmű Kft. jelenlegi helyzetét ismertetve elmondta: a 2013-ban elfogadott rezsicsökkentés miatt az utóbbi nyolc évben a víziközmű szolgáltatók bevételei stagnálnak, 2018 óta pedig a bevételeik már nem tudják fedezni a ráfordításokat. A szolgáltatók költségeinek jelentős részét teszi ki a 2013-ban bevezetett víziközmű adó, amelyet 2020-ban ráadásul meg is emeltek. Ez a tétel évente több mint 200 millió forintos terhet jelent a MIVÍZ-nek. Emellett a kormány bevezette az energiahivatalnak fizetendő több mint 30 millió forintos felügyeleti díjat is, ezzel is jelentős terhet róva a víziközmű szolgáltatókra.

- A 2010-es évektől tartó folyamatok eredménye tehát az, hogy 2019-től veszteségesen működik a MIVÍZ, és a ráfordításokat már nem képes a bevételekkel fedezni. Emellett a rekonstrukciós, felújítási munkálatok sem tudnak olyan tempóban haladni, ahogyan a csőhálózat természetes amortizációja azt megkövetelné, ez pedig további veszteségekhez vezet – hangsúlyozta Szarka Dénes. Hozzátette: 2017 és 2021 között több mint 20 százalékkal emelkedett a meghibásodások száma, a vízveszteség pedig több mint 100 százalékkal nőtt 2014 és 2021 között.
Ebben a kialakult helyzetben lépett fel az állam azzal az igénnyel, hogy az önkormányzatok adják át a víziközműveket, mindeddig továbbra sem tisztázott részletszabályok keretei között.

- A tárgyalások megkezdéséhez szükséges szándéknyilatkozatot az augusztus 29-ei közgyűlésen a Jobbik frakciója megszavazta annak érdekében, hogy legalább láthassuk a döntéshez szükséges részleteket és garanciákat, amelyeket szeptember 20-ig ígértek – emlékeztetett Szarka Dénes. – A határidő letelt, ám bármilyen újabb részlet helyett csak azt láthattuk, hogy hogy a megyei jogú városok sorra utasítják el az integrációban való részvételt országszerte, pártállástól függetlenül. Egyszerűen nem tudunk ahhoz eleget, hogy egy ilyen döntést meg lehessen hozni. Ez arra is rámutat, hogy az állami szándék sem kiforrott: a kormány maga sem tudja még, hogy milyen feltételrendszer szerint szeretnék átvenni a víziközműveket – fogalmazott.

- A Jobbik frakciócsoportja a jelenlegi helyzetben azt a döntést hozta, hogy nem fog megszavazni olyan előterjesztést, amelynek a víziközmű állami kézbe való átadása a célja – jelentette ki a politikus. Hozzátette: - Ezzel szemben arra szólítja fel a Jobbik a kormányt, hogy egyrészt tisztázza, mit is a terve a víziközművekkel, másrészt támogassa az önkormányzati kézben maradásukat. Ennek érdekében javasoljuk, hogy a 2014 óta beszedett víziközmű adó teljes összegét fordítsák az ivóvíz- és csatornahálózat felújítására. A felhasználói díjak változtatása nélkül, a szolgáltatás után fizetendő ÁFA mértékét csökkentsék 5 százalékra, kompenzálják a szolgáltatók veszteségét, és biztosítsanak további forrásokat a minőségi szolgáltatás érdekében – jelentette ki Szarka Dénes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!